Skuldsanering

Lästid

Allt du behöver veta om skuldsanering

Om du har skulder som du känner att det är omöjligt för dig att betala tillbaka finns det en lösning. Skuldsanering kan vara ett alternativ för dig med höga skulder. Med en beviljad skuldsanering innebär det att du endast betalar en andel av din skuld under en viss tidsperiod, och efter ett visst antal år stryks resterande skuld. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

  • Krav för att beviljas
  • Processen från godkännande till planering av avbetalning
  • Viktig information

Krav för att beviljas en skuldsanering

För att bli beviljad en skuldsanering krävs det att du har så höga skulder att du inte har möjlighet att betala tillbaka dem, och det räknas då att du inte kan göra det inom de närmsta 10 till 15 åren. Men det räcker inte att endast ha höga skulder. Ett annat krav är att du tidigare inte har beviljats en skuldsanering. Har du redan blivit beviljad en skuldsanering en gång är det i princip omöjligt att bli beviljad ytterligare en.

Andra krav är för godkännande är att du är folkbokförd i Sverige, att du inte har ett näringsförbud samt att du inte har några andra möjligheter att klara upp din ekonomi. Det är tyvärr mycket svårt att bli godkänd för skuldsanering, och många söker flera gånger under ett par år.

Ansökningsblankett

Skuldsanering beviljas av Kronofogden, och du ansöker via en blankett där du bland annat måste redovisa alla dina skulder samt hur de uppstått. Kronofogden ser inte till den summa som du är skyldig utan det som tas i beaktande är hur stor skulden är jämfört med din totala ekonomi. Men de tar även i beaktande om du har försökt att betala av dina skulder, varför du har hamnat i den situation som du har gjort och även om du är samarbetsvillig när myndigheten tar kontakt med dig om de har ytterligare frågor.

Det tar vanligtvis cirka 4–6 månader att få svar på din ansökan. Blir du godkänd görs en avbetalningsplan upp som fördelar avbetalningarna till de aktörer som du är skyldig pengar. De måste godkänna dessa avbetalningar för att skuldsaneringen ska kunna beviljas.

Betalningsplan

Efter att beslutet godkänts har du vanligtvis en period på fem år att betala av den summa som har godkänts och under den tiden får du leva på något som kalas existensminimum. Resterande pengar går till avbetalningarna. Efter de fem åren stryks dina skulder, oavsett hur mycket eller lite du betalat tillbaka.

Viktig information

Viktigt att tänka på är att skulder som uppkommer under skuldsaneringen inte räknas in i betalningsplanen. Om du inte kan betala nya skulder kan en långivare begära att skuldsaneringen avbryts.

All förändring som sker i din ekonomi under tiden för skuldsaneringen, exempelvis högre lön, lägre hyra eller liknande, ska du meddela Kronofogden för att inte förlora din rätt till skuldsanering. Ett tips är att ta kontakt med en rådgivare, som du kan få via din kommun, som kan hjälpa dig att upprätta en budget och att hålla den under denna tidsperiod.

Du kommer inte få ett besked om när skuldsaneringsperioden är slut, det ser du på att betalningsanmärkningen du har hos Kronofogden försvinner. Spara alltid kopian du har fått om skuldsaneringsbeslutet som bevis som du kan visa om du får ett betalningskrav från en borgenär som ingår i skuldsaneringen.

Per Lindow

Per är både systemutvecklare och skribent på lån-betalningsanmärkning.se och har många års erfarenhet av arbete i finansbranschen.