Kan jag låna med skuldsaldo hos Kronofogden?

Vill du låna pengar och har samtidigt en skuld hos Kronofogdemyndigheten? Då kan det bli svårt, näst intill omöjligt. Har du skuldsaldo hos Kronofogden får du inga traditionella banklån eftersom bankerna inte vill ta på sig så stor risk då du tidigare haft ekonomiska problem.

Det är en vanlig föreställning att det skulle vara lättare med så kallade snabblån och SMS-lån eftersom många av dem ställer lägre krav än bankerna. Men så är inte fallet. Det finns många som kan godkänna en låneansökan om du har betalningsanmärkningar, men vanligtvis så är ett krav att du inte får ha ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur fungerar ett banklån?

Ett lån är ett avtal mellan en låntagare och en långivare där låntagaren lånar pengar under en viss tid och betalar avgift till långivaren i form av ränta och uppläggnings- och administrationsavgifter. När du tar ett lån så måste du återbetala lånet inklusive alla avgifter som hör till. Betalar du inte tillbaka lånet så kan det gå så långt att du hamnar hos Kronofogden. Att ta lån med Kronofogden i bagaget är väldigt svårt, har du ett skuldsaldo hos Kronofogden så är det i princip omöjligt att få ett klassiskt banklån.

Ett banklån innehåller som sagt lånebeloppet inklusive olika avgifter. Alla avgifter som rör ett lån som till exempel ränta, uppläggningsavgifter och administrationsavgifter räknas in i den så kallade effektiva räntan. Det är viktigt att ta reda på den effektiva räntan är innan du tar ett lån, för den visar hur mycket lånet kommer kosta totalt sett. Behöver du låna trots skuld hos Kronofogden så finns det alternativ men det kräver vanligtvis att du har någon som kan garantera att du kommer att betala tillbaka lånet, någon som borgar för dig och som tar på sig ansvaret om du inte betalar.

Kan jag låna trots skuld hos Kronofogden?

Det generella svaret på frågan är nej, du kan inte låna pengar när du har skuldsaldo hos Kronofogden. Har du en skuld hos Kronofogden och kontaktar ett låneinstitut med hopp om att få ett banklån så kommer du i princip alltid få ett nej. Det är inget bra tecken för en långivare om en låntagare har skuldsaldo hos Kronofogden eftersom det innebär att personen i fråga har haft ekonomiska problem tidigare, eller fortfarande har, och inte betalat sina skulder. Historiken av obetalda skulder innebär att ett lån till denna person innebär en hög risk.

De stora bankerna och andra stora långivare räknar alltid ut risken på varje banklån och många väljer att inte ge lån när det finns hög risk för att återbetalningen uteblir. Det finns helt enkelt en gräns för vilken risk som bankerna och långivarna vill utsätta sig för när de ger ett lån, och den gränsen går oftast då låntagaren har skulder hos Kronofogden. På senare tid har det kommit alternativ till personer som tidigare haft ekonomiska problem som ändå möjliggör för lån, men ofta innebär dessa lån väldigt höga avgifter samt krav på finansrådgivning och annat.

När kan du låna med skuld hos Kronofogden utan säkerhet?

Det är inte helt omöjligt att låna pengar om du har skuld hos Kronofogden, men utan säkerhet är det inte möjligt. Ett klassiskt banklån har alltid en säkerhet bakom lånet, om låntagaren inte skulle betala lånet. Till exempel vid ett bolån så finns huset som säkerhet till banken. Räntan är då oftast relativt låg eftersom även risken är låg. Ett lån utan säkerhet däremot, ett så kallat blancolån, innebär högre risk för långivaren för om låntagaren inte betalar tillbaka finns inget de kan ta som säkerhet.

Lån utan säkerhet kallas blancolån, men är även känt som SMS-lån, snabblån och mobillån. Ofta klingar dessa namn negativt. Tron om att dessa skulle vara lättare att få är helt felaktig eftersom en skuld hos Kronofogden flaggar för att liknande lån kanske tagits innan och inte betalats tillbaka i tid. Skulle du få låna trots din skuld så kräver det snarare mer säkerhet än något annat lån. Eftersom behandlingen av snabblån och SMS-lån sker ganska så omgående finns det sällan tid eller möjlighet till att få ett personligt upplägg för ett sådant lån. Vitsen med dessa lån är just att det ska gå snabbt och enkelt.

Hur får du ordning på din ekonomi?

Vill du låna pengar med betalningsanmärkning och Kronofogden i ryggen så måste du vända dig till låneinstitut som kan ge dig ett personligt upplägg med krav på att du har någon som kan gå i borgen för att du kommer att betala tillbaka ditt lån. Eftersom skulder ligger kvar i registret under tre års tid så tittar givetvis långivaren på när du hade din senaste skuld. Om du har betalt tillbaka allt finns det en mer rimlig chans att du kan få ett lån. Men har du en aktiv skuld hos kronofogden bör du inte ha för höga förhoppningar. Har du en gång hamnat hos Kronofogden så ska du göra allt för att inte låna pengar i onödan, särskilt om anledningen till att du hamnade i registren var just obetalda snabblån.

Något som kan hjälpa är skuldrådgivning. Många tycker att den personliga ekonomin är svårförståelig och tråkig. Det kommer räkningar som du aldrig öppnar för du vill inte se problemet. Men det är viktigt att ha koll på din ekonomi och spendera mindre än vad du tjänar varje månad. Skuldrådgivning är jättebra och du kan få små enkla tips på hur du lever bättre ekonomiskt, hur du gör en budget och hur du betalar av dina skulder. Personekonomi är inget som lärs ut i skolan utan det måste du ta ansvar för själv.

Om inte skuldrådgivning räcker?

Att fortsätta låna med skuld hos Kronofogden är inte svaret på att komma ur en dålig ekonomisk situation. Skulle du få lån är kraven oftast tuffare där räntorna kan vara väldigt höga eftersom risken för långivaren större. Lånet kostar kanske dubbelt så mycket som vad det ger och det är lätt att få ännu mer problem ekonomiskt. Om du har hamnat långt ner i skuldträsket och räntorna tickar snabbare än du kan betala, om vännerna slutat låna ut pengar och du inte ens har pengar till att köpa det mest nödvändiga, då kan det behövas ordentliga åtgärder.

I detta fallet är skuldsanering ett alternativ. Det är oftast den sista utvägen men har hjälpt många med stora ekonomiska problem som de aldrig skulle kunna ta sig ur annars. En skuldsanering innebär att en person anmäler till Kronofogden att den vill genomgå en skuldsanering. Personen kommer bli skuldfri inom 5 år oavsett storleken på skulderna, men betalningen för detta är att personen ska leva på existensminimum under samma tid. Alla extra pengar som tjänas under denna tiden går direkt till att betala av skulderna.

Sammanfattning

Om du har skulder hos Kronofogden så kan du inte låna pengar eftersom just skuldsaldo hos Kronofogden signalerar att du har svårt att sköta din ekonomi. Snabba lån som SMS-lån kan verka som en lösning eftersom det finns en tro om att din ekonomiska historia inte kommer kollas. Det är tvärtom, det är oftast svårare. Personekonomi kan vara komplicerat och det kan vara en bra idé att gå på skuldrådgivning där du får experthjälp hur du ska ta dig ur dina skulder på ett bra sätt.